Dünya üzerinde birçok canlı türü yaşamaktadır. Eko-sistemdeki bozulmalar ve insanların neden olduğu etkilerden dolayı, pek çok canlı türünün nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Acil önlemler alınmadığı taktirde, daha önceleri de olduğu gibi, birçok canlının neslinin tükenmesinin önüne geçilemeyecek ve bizden sonra gelecek olan nesiller, belki de bu canlıları sadece resimlerden görme imkanı bulabilecekler. İşte, nesli tükenmekte olan hayvanlardan bazıları;
Altın Başlı Langur: Ana vatanı Vietnam olan bu hayvanlar, 10 yıldan uzun bir süredir koruma altında olmasına rağmen, bir türlü çoğalamıyorlar ve şu anda 70 adetten daha az bir sayıları var.
Panda: Anavatanı Çin, Vietnam ve Burma olan pandalar, doğal yaşam alanlarının yok edilmesi nedeniyle tehlike altındalar. Kapalı alanlarda ya da özel koruma alanlarında üremeleri sağlanmaya çalışılan pandaların sayısı 2 bin adedi bulmuyor bile.
Cross River Gorili: Anavatanı Kamerun ve Nijerya olan bu goril türü, eti nedeniyle insanlar tarafından avlanmaktadırlar. Sayıları 1500 civarında olan Cross River gorili 80’li yıllardan bu yana koruma altında.
Mekong Yayın Balığı: Güneydoğu Asya’nın Mekong bölgesinde yaşayan bu balık türü, kaçak avlanma nedeniyle nesli tehlike altındadır. Bugün sayıları birkaç yüz adet olarak tahmin edilmektedir.
Javan Gergedanı: Endonezya ve Vietnam ormanlarında yaşayan bu gergedan türü, kaçak avcıların boynuzlarının değeri nedeniyle avladıkları bir hayvan. Ormanlık alanların yani doğal yaşam alanlarının her geçen gün talan edilmesi de neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına etkendir. Günümüzde sayıları 60 adet bile yok.
Kutup Ayısı: Kutup bölgesinin bu efsanevi canlısı, izinsiz avlanma ve kutuplardaki buzulların erimeye başlamasıyla tehdit altındadır. Sayıları her geçen gün azalan Kutup Ayılarının 25 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir.
Pigme Borneo Fili: Anavatanı Kuzey Borneo olan bu fil türü, Asya fillerine göre 50 cm. daha kısadır. Palmiye ekimi nedeniyle yaşam alanları her geçen gün daralan Borne fillerinin sayısı şimdilik 1500 civarında.
Siyah Ayaklı Dağ Gelinciği: Anavatanı Kuzey Amerikadır. Sayıları yaklaşık 1000 adet kadar kalmıştır. 80’li yıllarda neredeyse nesli tükenen bu hayvanlar koruma altına alındıktan sonra bu sayıya ulaşılmıştır.
Sumatra Kaplanı: Doğal yaşam alanı Endonezya’nın Sumatra adası olan bu kaplan türü, adada yaşayan bir kaplan türü olduğundan insanlardan korunamamaktadır. Sayıları yaklaşık 100 kadar kalan bu hayvanlar koruma altına alınan türler arasında.
Vaquita – Meksika Yunusu: Doğal alanları California Körfezi olan bu memeli hayvan, sürekli olarak balıkçıların ağlarına takılmakta ve sürekli olarak azalmaktadırlar. Sayılarının 200-300 kadar olduğu tahmin edilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder